Μηχανές παγωτού

soft-serve-ice-cream-maker-6335Μηχανές παγωτού

Οι μηχανές παγωτού είναι τα ειδικά αυτά μηχανήματα που παρασκευάζουν και ετοιμάζουν το παγωτό, για σερβίρισμα στους πελάτες. Διατίθονται σε διάφορες εκδόσεις και μοντέλα, ανάλογα τις ανάγκες του κάθε καταστήματος καθώς και τι θέλει να προσφέρει προς τους πελάτες τους.

Μοντέλα παγωτομηχανών

Πέρα από τις οικιακές παγωτομηχανές, που δεν θα τις αναλύσουμε σ’αυτό το άρθρο, υπάρχουν οι επαγγελματικές μηχανές παγωτού που είναι κι αυτές που θα περιγράψουμε σ’αυτό το άρθρο αναλυτικά. Οι επαγγελματικές μηχανές παγωτού βγαίνουν σε εκδόσεις με 1 ή 2 γεύσεις. Δηλαδή η παγωτομηχανή μπορεί να παράγει και να βγάζει 1 ή 2 γεύσεις ταυτόχρονα. Τα περισσότερα μοντέλα με 2 γεύσεις έχουν και την ανάμειξη, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει συνδυασμός των γεύσεων – π.χ. ανάμεικτο κρέμα-σοκολάτα.

Όταν μιλάμε για μηχανές παγωτού, εννοούμε τις παγωτομηχανές soft που είναι για παγωτό χωνάκι και όχι τις μηχανές που είναι για παραγωγή σκληρού παγωτού – βιτρίνας.

Κόστος παγωτομηχανών

Οι παγωτομηχανές έχουν ένα αυξημένο κόστος – σε σχέση με τον υπόλοιπο εξοπλισμό εστίασης που χρειάζεται ένα κατάστημα τροφίμων. Τα μοντέλα ξεκινάνε γύρω στις 2.500€ για μια απλή παγωτομηχανή με 1 γεύση και μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 30.000€ για μια παγωτομηχανή με σύνθετες ρυθμίσεις, wifi σύνδεση, ηλεκτρικές αντλίες αέρα,κ.α. Το συνήθες κόστος για μια αξιόπιστη και καλή μηχανή παγωτού είναι στις 3000€ με 5000€. Σ’αυτό το εύρος τιμής υπάρχουν αρκετά αξιόπιστες παγωτομηχανές που θα σας κρατήσουν για χρόνια και θα κάνετε και απόσβεση αρκετά γρήγορα.

Χαρακτηριστικά μηχανών

Οι παγωτομηχανές έχουν κάποια κοινά γνωρίσματα και με βάση αυτά γίνεται και ο διαχωρισμός τους. Αρχικό γνώρισμα είναι οι διαθέσιμες γεύσεις που παράγουν, όπως αναφέραμε και στην αρχή. Έπειτα είναι η ωριαία δυνατότητα που έχουν για παραγωγή – δηλαδή πόσα χωνάκια και πόσα kg παγωτό παράγουν ανά ώρα. Τέλος έρχονται όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά όπως εαν είναι επιδαπέδια ή επιτραπέζια(δηλαδή έχει ροδάκια να μετακινείται και είναι όρθια ή είναι μοντέλο για να ακουμπήσει σε πάγκο) καθώς ακόμα κι αν έχει έξτρα χαρακτηριστικά όπως αντλία διόγκωσης, νυχτερινή λειτουργία,κ.α.

Κοστολόγιο α’ υλών

Αφού αγοράσατε τη παγωτομηχανή σας, σίγουρα τώρα θα σας ενδιαφέρει το κοστολόγιο των α’ υλών για το παγωτό. Οι τιμές για φρέσκο καλό παγωτό κυμαίνονται γύρω στα 4 με 5€ / kg . Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την ανάμειξη θα έχετε ένα τελικό κοστολόγιο γύρω στα 1.50€ / kg – περίπου 0.15€ / χωνάκι.

Σίγουρα το παγωτό μηχανής αφήνει ένα ιδιαίτερα καλό περιθώριο κέρδους και είναι προσιτό για όλα τα καταστήματα εστίασης. Ο εξοπλισμός εστίασης που απαιτείτε αφορά μόνο την αγορά της παγωτομηχανής. Στα περισσότερα καταστήματα η απόσβεση της μηχανής παγωτού γίνεται αρκετά γρήγορα – γύρω στους 3 με 4 μήνες από τη στιγμή της αγοράς!

Ποιές είναι οι καλύτερες επαγγελματικές παγωτομηχανές;

Όταν πρόκειται για αγορά επαγγελματικής παγωτομηχανής, τότε πρέπει να κάνετε την κατάλληλη επιλογή. Ένας επαγγελματίας δεν θέλει σε καμία περίπτωση προβλήματα με τα μηχανήματα που αγοράζει. Φαντάζεστε να έχετε 10 άτομα ουρά για παγωτό και να χαλάσει η παγωτομηχανή; Και το ακόμα χειρότερο, να μην έχετε υποστήριξη από την εταιρεία που σας τροφοδότησε; Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα είναι συχνά στην Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες “της μιας ημέρας” που μπορείτε να αγοράσετε κάτι φθηνό και αύριο να μην υπάρχει καν η εταιρεία. Επιλέγετε πάντα σοβαρές εταιρείες που παρέχουν αξιόλογη υποστήριξη after sales. Μια τέτοια εταιρεία είναι η FrozenBAR η οποία με εμπειρία χρόνων, είναι πλέον η νο1 εταιρεία για μηχανές παγωτού. Οι παγωτομηχανές FrozenBAR βρίσκονται σε κάθε κατάστημα εστίασης και έχουν γίνει ταυτόσημη έννοια με την καταπληκτική απόδοση του παγωτού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *